On useita tapoja tuottaa materiaalia verkkoon. Blogin kirjoittaminen on niistä yksi. Mitä bloggaajaksi tuleminen sitten vaatii? Täytyykö osata uida sosiaalisessa mediassa kuin kala vedessä? Täytyykö uskaltaa sukeltaa blogosfääriin pää edellä ja silmät kiinni? Vastaus on: ei välttämättä.
Bloggaajaksi ei ehkä synnytä, mutta kenestä tahansa voi tulla bloggaaja. Blogeja kun on monenlaisia. On tekstiblogeja, kuvablogeja ja videoblogeja. Eri tyylisissä blogeissa erilaiset bloggaajat pääsevät tuottamaan erityyppistä sisältöä. Kaikilta bloggaaminen ei kuitenkaan luonnistu. Sosiaalisen median toimistossa työskentelevänä viestinnän ihmisenä en automaattisesti ole hyvä bloggaaja.
Bloggaamisen aloittaminen ei siis vaadi tiettyä asemaa organisaatiossa tai tietyn alan tutkintoa. Hyvä bloggaaja voi yhtä hyvin tulla organisaation viestinnästä kuin olla vaikkapa maidontuottaja tai insinööri, kuten Valion ja Skanskan blogeissa. Tärkeämpää kuin status on hyvä sisältö ja kiinnostava persoona.
Bloggaaja organisaation äänenä
Blogi tai yksittäinen blogiteksti on henkilön ääni verkossa. Tämä pätee myös organisaatioiden blogeihin. Bloggaaja nähdään organisaation edustajana, ja parhaimmillaan hän toimii brändin äänitorvena. Tärkeää on sekä yksityishenkilön että organisaation kannalta, että bloggaajat uskovat voivansa tuottaa yleisölleen ja/tai organisaatiolle lisäarvoa blogiteksteillään. Bloggaamisessa ei pääse pitkälle, jos ajatellaan vain omia tarpeita.
Verkko on täynnä blogeja. Vanhoja kuolee ja uusia syntyy jatkuvalla tahdilla. Blogeista tekee mielenkiintoisia ja kiehtovia juuri niiden monipuolisuus. Blogit voivat olla aihepiiriltään kaikkea maan ja taivaan väliltä. Kuitenkin se, mikä tekee blogista kiinnostavan, ei välttämättä synny aiheen omaperäisyydestä. Kiinnostavuus synnytetään ilmaisulla ja intohimolla. Bloggaaminen ei voi olla pakkopullaa. Sitä pitää tehdä aidosta halusta.